İstanbul/ Beyoğlu/ Kasımpaşa Semti'nde 1986 Yılında elektronik servis sektöründe başlayan, yoğun iş hayatımın son yirmibeş yılını, Üsküdar/ Acıbadem Semti'nde tamamladım Muğla/ Kavaklıdere'ye yerleştim. Uzun bir süre önce arı refahı için yapmış olduğum bir çalışma esnasında 'Pavlonya Ağacı'nın(Dünyanın en hızlı büyüyen ağacı) ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Ve kendimi 'Pavlonya Ağacı' yetiştirmeye adadım.
Üzerinde yapmış olduğum çalışmalar sonucunda edindiğim bilgi gözlem ve tecrübelerimi 'youtube' ve diğer sosyal mecralarda paylaşmaya başladım. Pavlonya Ağacı üretimi ve ekonomik değere ulaşması ile ilgili, pekçok kişiye ulaşıp, faydalı oldum. Yurtiçi ve Yurtdışı'ndan kişilerle doğrudan iletişim kurup, gönüllü olarak danışmanlık yaptım.Büyük bir merak, ilgi, araştırmayla başladığım 'Pavlonya Ağaçları', artık neredeyse, hayatımın odak noktası oldu. Şöyleki; üç yıl önce sahiplendiğim, çok bakımsız bir araziyi, bugüne dek düzenlemeye çalıştım. Toprak ve ortam çalışmalarını uygun hale getirdim. Bu sayede Pavlonya Ağaçları'nın; tohumdan fideye , fideden ağaçsal yaşantısına kadar olan dönemlerini gözlemleyebildim. Ağaçların tutunabilme ve büyüme sürecini, azim ve sadâkatimle izledi ve tüm verileri, meraklısı olan kişilerle adım adım paylaştım. Tüm bunların yanında, ayrıca;...... İlçe Belediyesi Başkanlığı, ......İlçe Kaymakamlığı, .......İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ..........İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişim kurdum. Pavlonya Ağaçları hakkında bilgiler paylaştım. Amacım beraberce bir çalışma yapıp, Pavlonya Ağaçlarının daha çok yetiştirilip, İlçe/ İl/ Memleketimiz için fayda sağlamaktı.Teoride çalışmalarımı beğenip, önerilerimi uygulanabilir buldular. Ancak maalesef bu, sadece görüşmede kaldı, icraate geçilemedi Paulownia (Pavlonya) Ağacı’nın (kendi tecrübelerim ve çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilere göre) yaşam serüveni, hikayesi ve özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.
Hikayesi: Çin’de ve Japonya’da aileler, doğan kız çocukları için bir Pavlonya Ağacı dikerler. Kız çocuk evleneceği zaman; uygun sürelerde bir veya daha fazla hasat yapılarak, mobilya yapımı için kullanılır ya da kereste olarak değerlendirilir ve ya satılıp, alınan parayla çeyiz ihtiyaçları karşılanırmış. Tanımı: Pavlonya 1700'lü yıllara kadar istilacı bir ağaç olarak düşünüldüğünden, üzerinde durulmamış. Geçmiş yüzyılda yapılan çalışmalar neticesinde; ağacın istilacı olmadığı anlaşılıp, faydaları keşfedilmiş; önce Amerika Kıtası, daha sonra Avrupa Ülkeleri'nde kültürleri oluşturularak dünya geneline yayılmıştır. Başlangıçta adı Pavlovnia olan ama genellikle Paulownia olarak yazılır. Bu isim Rusya Çarı PaulI'in kızı olan prenses Anna Paulowna'nın (1795-1865) onuruna verilmiş. (Bu konudakesin bir bilgi yok, ancak rivayete göre) Pavlonya için isim babasının İsveç'li botanik bilimci Thonberg olduğu söyleniyor. Aynı nedenle 'Prenses Ağacı' olarak da adlandırılır. Bazı Avrupa Ülkelerinde ise 'Kiri Ağacı' olarak bilinir. Çin Orman Bakanlığı kaynaklarından elde ettiğim bilgilere göre; Çin bölgesel iklimine adapte olmuş, 19 cins Pavlonya olduğu, Çin genelinde 17 cinsin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya genelinde ise tanınıp, kültürlerinin yapıldığı bilinen
8 cins Pavlonya Ağacı vardır. Bunlar: Paulownia Catalpifolia Paulownia Coreana Paulownia Elongata Paulownia Fargesii Paulownia Fortunei Paulownia Kawakamii Paulownia Taiwaniana Paulownia Tomentosa
Pavlonya'nın anavatanı Çin'dir. Çin dışında, Japonya, Kore, Vietnam başta olmak üzere, Asya'nın doğusunda genele yayılmış ve üretimi yapılmaktadır. Amerika başta olmak üzere, Avrupa Ülkeleri'nden başta Almanya, Hollanda; son dönemlerde ise Rusya ve komşumuz İran'da kültürleri oluşturulmuş ve başarılı çalışmalar elde edilmiştir. Kırk civarında ülkede üretimi yapılmakta olup, birçok ülkede 'Plantasyon Ormanları' ile büyük ekonomik ve ekolojik kazanımlar sağlanmıştır. Dünya genelinde, toplamda 30 milyon dekar arazide tarımı yapılmaktadır. Ülkemizde ise (edinilen bilgilere göre); 1969-1975 yılları arasında, zamanın Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından ele alınmış olsa da, somut bir ilerleme kaydedilememiştir.
Son yirmi yıldır müteşebbis girişimcilerimiz tarafından ilgi görmüş çalışmalar yapılmış, tesisler kurulmuş fakat ekonomik bir değer henüz oluşturulamamıştır. Birçok etken bu gelişmede rol almıştır. Örneğin; bilimsel bazlı çalışma anlamında, az da olsa üniversite düzeyinde çalışmalar olmuş, ama maalesef makale düzeyinde kalıp, ilerleyememiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın işi ele almada geç kalması, teşvik ve destek oluşturulmaması; hastalıklar ve zararlıları açısından laboratuvar düzeyinde bir çalışma ortamının olmayışı gibi nedenleri sıralayabiliriz; 2020 yılında yapmış olduğum araştırmalarda; Ülkemiz genelinde yetişkin 10.000 civarında Pavlonya Ağacı mevcut olup,sayıca miktarı az olsada deneme amaçlı 100- 200 adet dikimli bahçeler ve tesisler vardır. Genelde kök çeliği ile çoğaltılmaktadır. Dünyanın en hızlı büyüyen ağacı olan Pavlonya, 'Kereste Sanayii'sinde akılcı çözümler ile çok geniş bir yelpazede kullanım alanları mevcuttur. Kerestesi hafif ve esnek olup, rahat işlenebilmekte; 'Kağıt Sanayii'sinde %40 oranında yardımcı hammadde olarak kullanılabilmektedir. Elektrik geçirgenliği binde dört olarak, en az elektirik geçiren ağaç mamüllerinden biri olması; Pavlonya için kendi örneklerinden üstünlüğünü gösteren artı bir değerdir. Çok çabuk büyümesi nedeniyle; hemen ağaçlandırma yapılması gereken yerlerde (parklar, bahçeler, fabrika gibi yerler için), çok ideal bir ağaçtır. Peyzaj çalışmaları için idealdir. İlk yılında 2 m. boy oluşturabilen Pavlonya, ikinci yılında gelişmiş kök yapısı ile 4-5 m boy oluşturabilir. Ortalama her toprakta yetiştirilebilir. Ama tınlı topraklarda gelişimi daha hızlı olur. Taban suyu 1,5 m. üzerinde olmayan yerlerde büyüyebilir. Yoğun miktarda kireç ve tuza karşı duyarlı olup, bu tür topraklarda iyi gelişme göstermez. Bir ve ikinci yaşlarında, yanmış ahır gübresi ile gelişmesi hızlandırılır; diğer yıllarda ise gereksinim duymaz. Pavlonya Ağacı'nın gelişim süreci 8° ile başlar, 23-30°de en iyi gelişimi gösterir. Pavlonya uygun şartlarda 3,5 yıl sonra az da olsa çiçek yapmaya başlar üç yaşından sonra diğer yıllarda kademe kademe artar.
Hastalıklar ve zararlıları Yapraklarda sararma, kuruma (cadı süpürgesi hastalığı). Kök boğazı çürüklüğü. Yaşamsal değerlerinin üzerinde uzun süren don olayları. Steril olmayan topraklar. Asit yağmurları. Uzun süren kuraklık. Gün ortalaması 40° üzeri sıcaklık (fideler için). Geçirgen olmayan topraklarda, uzun süreli su göllenmesi. Çekirge istilası. Ahır ve kümes hayvanları ile yabani hayvan zararları. Tesislerin baskın rüzgarlara muhatap olduğu yerler, fideler için uygun olmaz (Bu tür yerlere rüzgar kesici paneller kurulabilir).
Özellikleri Çok hızlı büyür, güzel kokulu çiçekleri vardır. İlk iki yıl dekoratif geniş yaprakları olur, ikinci yılında yaprak yarıçapı 90 cm.'yi bulur. Sonraki yıllarda ters orantılı olarak gelişme sürdükçe yaprak çapları küçülerek beden büyür. Terbiyeli şekilde yetiştirildiğinde, dikey yönde düzgün gövde yapısı, çok miktarda oksijen üretimi ve boyuna orantılı uzayan kök yapısı ile erozyonu önlemede etkilidir. Pavlonya Ağacı'nın hızlı gelişimi, peyzaj düzenlemelerinde; parklarda, fabrika alanlarında, çiftliklerde; aşırı güneş sıcaklığı ile güneş ışınlarından korunması gereken özel alanlarda bitkiler için perdeleme amaçlı kullanabilmesi ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Pavlonya terbiye budaması çok basit olup, serbest gelişime bırakıldığında, oluşturacağı geniş taç yapısı ile hem dekoratif görünümü hem de sağlayacağı gölgeleme yeteneğinden değişik amaçlar için faydalanılır. Yaprak çapları; erginliğe kadar olan döneminde, ilk 3,5 yıl doğal klima etkisi yaparak, yakınında yetiştirilen bitkilerin daha iyi gelişmesine yardımcı olur. Yapraklar; üzerinde oluşturduğu, yoğun mikro tüyler ve yaprak hareketlerinin yaratmış olduğu statik elektrik etkisi ile adeta bir elektrik süpürgesi vazifesi görerek, havadaki tozları toplar. Toz toplayan benzer ağaçlardan, 2 kat daha fazla toz toplama kabiliyetine sahip oluşu; yaşantı ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde; 'Oksijen-Co2' salınımının yanısıra;
Havadaki partiküllerin absorbe edilip daha sağlıklı nefes alınmasını sağlar. Kaliteli bir yaşam ortamı oluşturur ve havayı temizler. Bu nedenler ile önümüzdeki süreçte, özellikle yoğun nüfusun bulunduğu şehirlerde ve merkezlerde; hava temizliğinin sağlanması amacı ile yoğun kullanım sahalarının oluşturulacağı düşünülmektedir.
Pavlonya, kereste imalatı başta olmak üzere; mobilya üretiminin her kademesinde, laminat parke yardımcı malzemesi, dış cephe kaplama, müzik aletleri, sörf tahtası gibi özel imalatlarda da kullanılır; talaşından yakacak elde edilir.
'Oksijen-Co2' salınımı ile 'Ozon Tabakası'nı en iyi tedavi eden ağaç özelliğini, taşımaktadır.
Yapraklardaki kılcal tüyler sayesinde, önemli miktarda toz tutma yeteneği vardır (Orta yaştabir çam ağacından, iki kat daha fazla).
5-8 yılda, ekonomik değere ulaşır hasat veriminin en yüksek olduğu değeri 10-12 yaşında oluşturur (Çam ağacı ise 30 yılda ekonomik değere ulaşmaktadır).
Toprak kalitesi, iklim şartları, bakım ve terbiye budama ihtiyaçları düzgün olan bir pavlonya 25-35m uzunluğa ulaşabilir.
Bir kez dikildiğinde; hasattan sonra tekrar dikim gerektirmeden, yeni sürgünler ile yaşamına devam eden ve 7-8 kez hasat şansı oluşturup, 80 yıl yaşayabilen bir ağaçtır.
Gelişmiş bir ağaçtan; temiz 1 metreküp ahşap elde edilir, yurtdışı taban fiyatı 200-220$'dır.
Yapraklarından yeşil gübre; kuru yapraklardan azotlu gübre elde edilir. Büyükbaş
hayvanlarda yem ve aynı zamanda süt besiciliğinde kullanılması; süt verimini %18-23 oranında artırır. Küçükbaş hayvanlar ve kümes hayvanlarına yeşil gıda beslemesi olarak kullanılır.
Yapraklarında %11-15 protein bulunur. Ortalama her toprakta yetişebilir.
Çokça bilinen 9 cinsin dördü, Ülkemiz iklim şartlarında yaşayabiliyor.
Rakım 2150 mt.
Tomentosa cinsi -25C°- +40C°
Fortunei -18°
Kawikami -15°
Elongota 10°
Boy oranında kazık kökler ile erozyon önlemede önemli bir kabiliyeti vardır.
Ara tarıma müsade eder; saçaklı kök yapısı toprak üst örtüsünün 40 cm. altında oluştuğu için, traktör ile çalışmada sorun yaratmaz.
Genç ağaçlar, geniş yapraklı oluşu ile iklimlendirme yapıp, klima etkisi yaratır.
İkinci yıldan sonra bakım gerektirmez. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 400-2000 mm. yağış alan alanlarda sulamaya ihtiyaç duymaz. Yağış olmayan yerlerde ise; ilk iki yıl yeterli rutin sulamanın haftada bölgenin ihtiyacına göre 1-3 kez 3,5-5 lt. su ile yapılması, yaşamsal olarak yeterli olur.(imkan var ise günde bir kez sabah serininde yada akşamları geç vakitte)
Bal arıları için kaliteli nektar üretir. Ortalama 5 yaşında bir ağaçtan, bir koloni arı 15kg. monofloral bal üretir. Avrupa'da, bu bal için talep yoğunluğu nedeni ile siparişler iki yıl evvelden alınıyor.
Nisan sonu, Mayıs başı sarkıt boru biçimi 6-6,5 cm. hoş kokulu sarımtırak beyaz, mor renklerde, çiçekler açar.
Yetişkin bir ağaçtan, 15-25 milyon tohum hasatı elde edilir.
Tohumlar; %10.6 protein, %9.5 selilöz, %38 hidrolize edilebilir karbonhidratlar içerir.
Tohum kapsülleri; iki çanaklı olup, kabuklarından süs eşyası yapımında faydalanılır. Nem alma elemanı olarak da kullanılabileceği (araştırma neticelerinde) düşünülmektedir.
Pavlonya Ağacı'nın tıbbi faydaları olduğu da biliniyor ve çeşitli dünya üniversiteleri tarafından faydaları için çalışmalar devam ediyor.
Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapmış olduğumuz iletişimlerde Ülkemizde kültürünü oluşturmamız için gayretlerimiz oldu ise de umduğumuz ilgiyi çok malesef görebildiğimizi söyleyemeyiz. Okunup bir tecrübe elde edilir düşüncesi ile son olarak yapmış olduğumuz müracatımıza Tarım ve Orman Bakanlığı iletişim temsilcisinin tarafımıza vermiş olduğu cevap bilgisini kendi yazımız ile aynı şekilde alta paylaşıyoruz.
Dikkat."Yazı ve resimler telif hakkı içerir"
İsmail hakkı Azaklı
Muğla/Kavaklıdere
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NA
Günümüzde modern dünya ormancılığının
büyük bir bölümünü plantasyon ormancılığı
oluşturmaktadır.
Ülkemizde ise çalışmalar ve gelişmeler olmasına rağmen yeterli olmayıp artan talebe bağlı bakım ve plantasyon çalışması altında yaşlı ağaçların bulunduğu ormanlar hasat ve tahribatlar sonucu hızla azalmaktadır.
Bu kayıpların bir kısmı ise ihtiyaç öne sürülerek tapulu kesim altında gerçekleşmektedir.
Öyle ise dünyamızın,içinde bulunduğumuz coğrafyamızın yaşam sürecini ve sürekliliğini oksijen,iklim,toprak dengesi,erozyon gibi önemli zenginlikleri bünyesinde toplayan yaşlı ağaçlarımızı çok daha titiz korumak,kollamak ve yaşam süreçlerini garanti altına almak bir mecburiyettir.
Bu durum endüstriyel odun hammaddesi
gereksiniminin büyük oranda insan eliyle
yetiştirilen ormanlardan temin edilmesi
anlamına gelmektedir.
Bunun için Ülkemiz coğrafyasının hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilecek Çin menşeyli Pavlonya ağacı yetiştiriciliği önü açılmalı.
Oldukça hızlı gelişen bir orman ağacı olan pavlonya düşük kalite kerestesi akılcı çözümler ile ara değer olarak ağaç sanayisinin bir çok dalında kullanılabilir bu sayede ekonomik değeri yüksek bir ürün haline dönüştürülebilir.
Orman bakanlığı ve üniversiteler bünyesinde son yıllarda belirgin çalışmalar yapılmış ve gen yapısının kayıt altında olduğu bilinmekte sekiz ayrı bölgedeki zirai çalışmalar sürmektedir.
Pavlonya, günümüzde basta Çin olmak üzere
Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri,
Japonya, Vietnam, Laos, Tayland, Hindistan,
Yeni Zelanda, Malezya olmak üzere kırktan fazla ülkede yetiştirilmektedir.
Pavlonyanın Almanya, Güney Avrupa ülkeleri gibi ılıman bölgelerde de tarımsal ormancılık kapsamında dikimi yapılabilmektedir.
Bu türlerin İran’da kültürü yapılmakta ve çap ve boyut olarak oldukça memnun edici sonuçlar elde edilmektedir.
Dileğimiz yaşlı ormanlarımızın korunması başta olmak üzere müteşebbis insanımız için bakanlığımız bünyesinde henüz tanımı dosyalara girmemiş ve hiçbir devlet desteği oluşturulmamış pavlonya ağacı için gerekli çalışmaların yapılarak ülke ekonomisine bir an önce katılması için vereceğiniz talimatınızdır Saygılarımla.
Dünya için "Cennet ikramı bir ağaç pavlonya"
İsmail hakkı Azaklı
Muğla/Kavaklıdere
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
29/12/2021 Tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı'na yapılmış olan müracaatımıza dönüş yapıldı...11/2/2021
Tarım ve Orman Bakanlığı iletişim kanalından tarafımıza bildirilen cevap aynen şöyle...
Pavlonya ağacı için Orman genel müdürlüğünde yapılan görüşmelerde pavlonya ile ilgili çalışmalar on yıldan beri yapılmaktadır.
Pavlonya ağacı ekolojik istekleri incelendi ve ülkemizde yoğun olarak kullanılmasının doğru olmadığı tespit edilmiştir.
Pavlonya ağacı daha ziyade tropikal bir ağaç olduğu için Türkiye'de ekolojik olarak pavlonya türü ile endüstriyel maksatlı ağaçlandırma yapmanın ekonomik olmadığı değerlendirilmiştir.
Denmektedir....
Sayın İsmail Hakkı bey önce çalışmalarınızı okudum ve inceledim size çok teşekkür ediyorum Allah sizlerden razı olsun.
Kendimi kısa tanıtmak istiyorum. Yazları Erzincan REFAHİYE Dolaylı köyünde , kışları Istanbul ‘ da yaşıyorum. Kendi işimden emekli oldum ve şuan 30 ila 50 ad arası değişen miktarda bal arıları ile kendi köyümde hobi amaçlı İlçe Tarıma kayıtlı olarak çalışıyorum. Kısacası emekli çalışanım.
Sizler neden dikkatimi çektiniz. Arıların daha verimli olabilmeleri için poleni ve nektarisi bol olan çiçekli bitkilerin ekilmesini çok araştırdım. Karabuğday, yonca,lavanta ve bunun gibi başka çeşitli bitkileri inceledi ve bazılarını numune olarak diktim. Daha sonra Povlonya ağacının özelliklerini öğrendim. Rize’de emekli öğretmen olan Recep hoca ile görüştüm (çok iyi bir araştırmacı )fidan istedim veriririm dedi. Yalova’ dan bir fidancıya 12adet…
Öncelikle aydınlatıcıyı yazınız için teşekkür ederim bizim Yaylamız Rize ikizdere Ovit Dağı’nda rakım yaklaşık 2200 metre yaylamızda hiç ağaç yok fakat yaptığımız denemelerde bazı ağaçların yaşayabildiğini gördük sizin bahsettiğiniz bu ağaç tam bizim oraya uygun ve ben oradaki yayladaki yapmış olduğum evimin etrafında ve kurmayı düşündüğüm Tesisin etrafında bu ağacı kullanmak istiyorum çok sulak bir yerdeyiz hemen hemen yeni başımızda deremiz var fidanları nereden edinbileceğimi bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
Değerli Canlar, 🌳" #PavlonyaDikimGetirisi"
Yorumlara katılım fikir geliştirmek ve istifade edebilmek açısından güzel ve sevindirici oluyor, yoruma katılımı özellikle sizlerin katılımı ve değerlendirmesini aldıktan sonra yapmayı uygun görüyorum, nedeni ise sizlerin ilgisinin sürmesi, bir fikir etrafında daha fazla çoğalabilmemiz, çoğalan fikirler sayesinde "akıl, akıldan el, elden üstündür" düşüncemizin burada da gerçekleşebilmesini isteyişimizdendir.
🛑 Konu başlığı Pavlonya dikimi, getirisi ve iç pazar talebi, elde edilebilen faydaları şeklinde değerlendirirsek,
🛑 Sayfa akışında Pavlonya ile ilgili tohumdan çimlendirme, kök çeliği, taze sürgünlerden çoğaltma yöntemleri, fide ve fidan bakımları, toprak ve su gereksinimleri, gelişme süreçleri hakkında genel bilgiler var.
Ayrıca merak edebileceğiniz Pavlonya hususundaki bazı yayınlarımızı YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. Linkimiz https://youtube.com/c/TOPRAKTANHAYATismailhakk%C4%B1azakl%C4%B1
🛑 Pavlonya dikimleri kazançlımıdır?,
Evet kazançlıdır.
Hangi açılardan?,
Hızlı büyür kendine alternatif…
İnsan ömründe çok uzun, Doğa ömründe ise bir zerre zaman, 11-13-15....yıl.( #pavlonya)
Binlercesini yetiştirip Yurdumun dört bir yanına gönderdim, kendim hali hazırda dikmeye devam ediyorum nefesimize nefes olsun doğamızın diğer canlıları benden razı olsunlar diye kırk yıla yakın tüm birikimimi tabir uygunsa toprağa gömdüm. Tanıyanlar sözlerini hemen hatırlayacaklar "bukadar çalışma niye toprağa mı gömeceksin mezara mı götüreceksin"...İşte gerçek bu. Ben toprağıma saygı duyuyorum bir an sonra onunla olacağımı bilerek.
Dünya nüfusu yedi milyar sekizyüz milyon her kişi aldığı nefes adına birkaç fidan dikse sonuç kötümü olur. "Sağlıklı nefes mutluluk demektir" selam ile.
#Pavlonya kullanılabilirliği yönlerinden #sağlık alanında kabuk faydaları tıbbi malzeme olarak kullanılmakta, Bu bilinirliği dışında yaprağından kendi imkanlarım ve yöntemlerimle yeni bir şey keşfetmek için denemeler yaptım.
Yaptığım denemelerden birisi yeşil demleme olarak bildiğimiz yöntem, kaynatılmış su içerisine bir miktar Pavlonya yeşil yaprağı atarak demlemeye bırakıp sonra bunu içerek tadını, aromasını bilebilmek vücudumun vereceği tepkiyi anlamaktı.
Bir kaç deneme çayı içtim ve yöntemi fırınlama şeklinde yeşil yapraklardan bir miktar toplayıp minik parçalar halinde getirip hafif sıcaklıkta sürekli kavurup soldurma işlemi ardından ısıyı fırın etkisi ile siyah rengi elde edene kadar sürdürüp yine klasik çay demliği ile demleme tarzında demleyerek belli miktarlarda zaman zaman içtim.
Yeşil yaprak hali gerçekten yeşil, kavrulma hali ise bildiğimiz renk tavşan kanı, biraz daha koyusu tiryaki çay…